Zippy Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zippy Forum

İnternet hakkındaki bilgilerimizi paylaşacağımız, birlikte öğrenip, birbirimize öğreteceğimiz, arkadaşça bir ortam...
 
AnasayfaAnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 TANZİMAT DÖNEMİ VE SONRASI

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
muratozbjk
Editör
Editör
muratozbjk


Erkek
Mesaj Sayısı : 4
Yaş : 32
Kayıt tarihi : 12/09/08

TANZİMAT DÖNEMİ VE SONRASI Empty
MesajKonu: TANZİMAT DÖNEMİ VE SONRASI   TANZİMAT DÖNEMİ VE SONRASI Icon_minitimePerş. Eyl. 18, 2008 8:31 pm

Tanzimat Dönemi [değiştir]

Ana madde: Tanzimat Edebiyatı

19. yüzyıl şairi Namık Kemal (Mehmed Kemal)
19. yüzyıl şairi Namık Kemal (Mehmed Kemal)

Tanzimat dönemi şiirin gelişme süreci 1860 - 1896 yıllarına rastlar. 1939 yılında ilân edilen Tanzimat Fermanı'ndan sonra yetişen gençlerin, Batı Edebiyatı etkisinde kurmuş oldukları edebiyat türü olan Tanzimat Edebiyatı bu dönemde gelişmiştir. Önceleri dil üzerine tartışmalar yaparak etkileşimleri genişleten şair ve yazarlardan, Şinasi ve Agâh Efendi çıkardıkları Tercüman-ı Ahvâl(1860) ve Şinasi'nin tek başına çıkardığı Tasvîr-i Efkâr'da Batı uygarlığına çağdaş yaşamı geliştirerek ulaşılabileceğini vurgulamış, halkın düzeyini çıkardıkları mecmualar ile yükseltmeye çalışmışlardır. Bu süreçte yalın bir şiir dili ve düzyazı anlayışı benimsenmiştir. Bu dönemde Namık Kemal ve Ziya Paşa'da yazılarıyla poetikalarını duyurmuşlardır. Fransız Edebiyatı ve Romantizm akımının etkisinde Şinasi Fransız şairlerden çeşitli çeviri kitapları yayınlamıştır.

Tanzimat döneminin süren etkisine rağmen Divan şiiri bırakılamamıştır. Hece ölçüsü sık kullanılmasına rağmen, aruz ölçüleri de kullanılmaya devam etmiştir. Bu dönemin şairlerinden Ziya Paşa, 1874'te "Harâbât" adlı antolojisini yayınlamıştır. Recaizâde Ekrem, yeni nâzım biçimleri denemiş, Türk Edebiyatı'nda daha çok iyi bir kuramcı olarak kabul edilen bir şairdir. Abdülhak Hamit Tarhan, Türk Edebiyatı'na batılılaşma yönünde yoğun şiirler vermiştir. Şiirlerinde Romantizm ve Naturalizm'in etkileri görülmektedir.


Servet-i Fünun Dönemi [değiştir]
Servet-i Fünun şairi Cenap Şahabettin
Servet-i Fünun şairi Cenap Şahabettin

Servet-i Fünun Dönemi edebiyatu 1896 - 1901 yılları arasında gelişmiştir. Bu dönemde yazılan şiirlerde yine Romantizm ve Sembolizm de etkisi görülmektedir. Ancak siyasal baskılardan ötürü sınırlı tutulan yazım alanında daha çok aşk, doğa ve aile temaları işlendi. Tevfik Fikret bu dönemin en önemli temsilcisidir. Diğer şairlerden Cenap Şahabettin, Süleyman Nazif, Faik Ali Ozansoy ve Celâl Sahir Erozan sayılabilir.



Fecr-i Ati Dönemi [değiştir]

Fecr-i Ati Dönemi edebiyatı 1909 - 1912 yılları arasında gelişmiştir. Ahmet Haşim, Emin Bülent, Tahsin Nahit ve Mehmet Behçet bu dönemin en önemli şairleri arasındadır. Ahmet Haşim, en tanınan şiir kitabı Göl Saatleri'ni 1921 yılında yayınlamıştır.


Garip Akımı [değiştir]
Orhan Veli, Melih Cevdet ve Oktay Rıfat'ın birlikte çıkardığı şiir kitabı.
Orhan Veli, Melih Cevdet ve Oktay Rıfat'ın birlikte çıkardığı şiir kitabı.

Orhan Veli, Melih Cevdet ve Oktay Rıfat'ın kurduğu şiir akımıdır. Garip akımı şairleri, Garip adıyla ortak bir şiir kitabı yayınlamış; ayrıca tek yaprak yayımlanan Yaprak dergisini de uzun bir süre çıkarmışlardır. Orhan Veli şiiri, halka daha yakın görülmüş, benimsenmiş; Orhan Veli'yi de Türk şiirinin en bilinen şairi yapmıştır.

Milli edebiyat akımı ve konuşma diline, günlük yaşama, sokaktaki adamın serüvenine yönelen Garip şiiri ve daha sonraki hareketlerde şiirde vezin, uyak, söz ve anlatım sanatı gibi doğallığa aykırı anlatım öğelerini adım adım geride bıraktı.

İkinci Yeni Akımı [değiştir]

Ana madde: İkinci Yeni

Cemal Süreya, Ece Ayhan, Edip Cansever ve Turgut Uyar İkinci Yeni'nin en tanınmış şairleridir. İkinci Yeni'yi bir akım olarak reddetmiş, şiirde eşya ve maddelere de dil vermişlerdir. Yer yer iç monolog da kullanan, şiirin vezin ölçülerinden ve uyaktan arınması gerektiğini imleyen şairler; şiire yeni bir ivme kazandırmış, döneminde çok eleştiriler almasına rağmen Türk şiirine belirgin bir şekilde yön vererek, gelişimine büyük katkıda bulunmuştur.

Toplumcu-Gerçekçilik [değiştir]

Toplumcu gerçekçilik, 1960 sonrasında yaygın olarak görülmektedir. Bu akımın şairleri İkinci Yeni'yi eleştirmiş, toplumcu şiiri savunmuşlardır. Toplumculuk ise yerini giderek devrimciliğe bırakmıştır. İsmet Özel ve Ataol Behramoğlu'nun 1970 - 1971 yıllarında çıkardığı "Halkın Dostları" adlı dergi de bu atılımın bir parçası sayılmaktadır. [2] [3]

1980 Sonrası Şiir [değiştir]

1980 sonrasında yazılan şiir, bazı edebiyat çevrelerinde kayıp dönem olarak adlandırılmaktadır. 2000'li yıllara değin süren sessizlik ve şiirdeki hareketsizlik, birçok kesimi bu dönem edebiyatını yok saymaya itmiştir. Hâlbuki bu dönemde Küçük İskender, Lale Müldür gibi şairler şiirin hareketliliğini sağlamışlardır.


Yeni Poetikalar [değiştir]

2000'li yıllarla beraber kabuk değiştirmeye başlayan şiir, somut ve deneysel şiir olarak şekil bulmuştur. Kimi şiir tarzında deneysel ve somut kavramları birleşmekte, kiminde ise sadece deneysel şiir örnekleri görülmektedir. Türkiye'de sadece deneysel şiir yayımlayan Adana çıkışlı Heves dergisi bulunmaktadır. Dergide yeni denenen şiir örneklerinin, çoğunlukla genç şairlere ait olduğu görülmektedir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Barış.B
Editör
Editör
Barış.B


Erkek
Mesaj Sayısı : 114
Yaş : 31
Nereden : Kuşadası
İş/Hobiler : PC, intenet, Resim, Kitap, Müzik, Mentalizm
Kayıt tarihi : 11/09/08

TANZİMAT DÖNEMİ VE SONRASI Empty
MesajKonu: Geri: TANZİMAT DÖNEMİ VE SONRASI   TANZİMAT DÖNEMİ VE SONRASI Icon_minitimeÇarş. Ekim 22, 2008 6:30 pm

Süpersin kardeşim çok işime yarayacak app001
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://zippy.forummum.com
 
TANZİMAT DÖNEMİ VE SONRASI
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Zippy Forum :: OKUL, EĞİTİM, ÖĞRENCİLİK :: Ödev, Proje, Tez-
Buraya geçin:  
forum kurmak | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Son tartışmalar