|
| YENİ BİR SİSTEM TOPLARKEN ŞUNLARI UNUTMAYIN | |
| | Yazar | Mesaj |
---|
Barış.B Editör
Mesaj Sayısı : 114 Yaş : 32 Nereden : Kuşadası İş/Hobiler : PC, intenet, Resim, Kitap, Müzik, Mentalizm Kayıt tarihi : 11/09/08
| Konu: YENİ BİR SİSTEM TOPLARKEN ŞUNLARI UNUTMAYIN C.tesi Eyl. 20, 2008 12:34 am | |
| Yeni bir sistem toplamaya karar verdiyseniz şu konularda dikkatli olunuz: 1- Fiyat / Performans Oranı:
"Fiyat/Performans oranı" günümüzde sistem toplayacakların sık sık duyduğu bir ifadedir. Temel olarak "en iyi performansı en düşük maliyete almak" manasını içerir. Liseden hatırlayabileceğimiz bir y(fiyat)-x(performans) grafiği düşünün oluşan eğrinin y eksenine yakın olan kısımlarındaki sistemler f/p açısından alınabilir sistemlerken. x (performans) ekseninden uzaklaşıp y (fiyat) eksenine yaklaşan sistemler ise, alınması akıl karı olmayan sistemlerdir. ps: Grafik anlatım amaçlı hazırlanmıştır.
Ev kullanıcısıysanız yani "profesyonel = pcde yaptığı işten para kazanan kullanıcı" değilseniz, her ne amaçla kullanacak olursanız olun (ister oyun- ister rip - ister program) en iyi ve dolayısıyla pahalı donanımların toplanmasının sadece 3-6 ay size, amiyane tabirle "hava atma" avantajı sağlamak dışında, tamamen paranızı sokağa atmak olduğunu unutmayınız. Fazladan ödeyeceğiniz 1000'lerce YTL kısa süre sonra içinizi sızlatacaktır. Çünkü sizin aldığınız fiyattan çok daha ucuza sizden iyi sistemler olacaktır çevrenizde. Teknoloji böyle birşeydir. Bunu lütfen unutmayın. Hırsa kapılıp, düşeceğiniz "en iyisi olsun" "en pahalısı olsun" yaklaşımı sadece cebinizi vuracaktır. Örnek vermek gerekirse (Grafiktende bakabilirsiniz) 2500Ytl'lik sistemle 5000ytl'lik sistem arasında 0 bir performans farkı olma şansı yoktur. Performansı farkı -0 arası olacaktır, bu da paranın sokağa atılması anlamına gelecektir. Oysa sokağa atacağınız 2500ytl'yi (örneği 5000 verdiğim için) bankaya koyup her sene yapacağınız 500ytl lik upgrade sizi 5 sene en güncel sistemi kullanma şansı sağlayacaktır. "Ben bir kez en iyisini alıyorum, 5-6 sene kullanıyorum" mantığı hatalıdır. Size zarar ettirir. 2-3 sene sonra aldığınız sistemin ederi yerlerde sürünürken performansıda sizi tatmin etmemeye başlayacaktır. Sonrasında sizi 2-3 senelik bir işkence dönemi bekler bir dahaki sisteminizi alana dek. Oysaki bütçenizi yukarıda anlattığım şekilde (her sene belli miktarda upgrade'ler) kullanırsanız, sürekli güncel bir pc'niz olacak ve değeri çok düşmeyecektir. Çeşitli sitelerde ve dergilerde yapılan donanım testleri her ne kadar parça hakkında fikir verse de çoğu zaman yeterli bilgisi olmayan kullanıcıyı tüketim yapmaya zorlayıcı nitelikte olmaktadır. Tuzağa düşmeyin. Test sonucu alınan değerler kullanıcının hissetmeyeceği farklar olabilir. Siz test sonucuna bakarsınız "ooo bu çok iyiymiş 2 ye katlamış" dersiniz. Ancak ürünü aldığınızda verdiğiniz fazladan paranın karşılığını hissedemezseniz, aldığınız donanımın, dolarları boşuna harcamış olmak ve çevrenizdekilere "ben xxxxx kullanıyorum" diye hava atmak dışında bir katkısı olmayacaktır. Profesyonel kullanıcılar için durum farklıdır. Onlar donanımları sayesinde para kazanıyorlar. 2- Kullanım Amacı:
Bilgisiz yada pc ile yeni tanışan kullanıcıların cebini vuran bir başka husus da kullanım alanıdır. Sisteminizi oluşturmadan önce, kullanım amaçlarınızı iyi belirleyiniz. Oyun oynamayacak olan birinin ekran kartına 100 dolar vermesi, Sadece film izleyip download yapacak bir kişinin işlemciye fazladan 100lerce dolar dökmesi veya anakartını çok üst modellerden seçmesi, raid yapmayacak bir kişinin, raid destekli anakart tercih etmesi tamamen israfa sebep olan hatalardır. Bunun için kullanacağınız alanları mutlaka belirleyiniz ve kullanmayacağınız parçaya fazladan para yatırmayınız. 3- Marka Fanatizmi: Donanım markası fanatiği olmayın. İntel-Amd, Ati-Nvidia, Asus-Gigabyte-DFI,... gibi çok belirgin kutuplaşmalar var kullanıcılar arasında. Bu fanatizim oldukça yersiz. Sonuçta takım tutar gibi firma tutmak mantıksız. Hangi firma o sırada daha iyi ürün üretiyorsa daha çok performansı daha ucuza sağlıyorsa ona yönelmeniz sizin çıkarınıza olacaktır. 4- Oyun Amaçlı PC:
Eğer sadece oyun amaçlı sistem toplayacaksanız 2000ytl (Sadece kasa) sınırını pek geçmemeye özen gösteriniz. Eğer bütçeniz bol ise ve illa harcamak istiyorum diyorsanız kalan paranızı oyun konsollarına aktarabilirsiniz. Oyun amaçlı pc lerde işlemci ram ekran kartı üçlüsü ve ekran kartına bağlı olarak PSU oldukça güçlü olmak zorundadır. Parçaları seçerken buna özen gösteriniz. 5- Hazır pc
Bilgisiz yada ilk kez sistem alacak kullanıcıların düştüğü bir tuzak da hazır pc'lerdir. Hazır Pc ile toplama PC arasında donanımsal olarak bir fark yoktur. Bilgisayar firmalarıda Çeşitli donanım ürünlerini toplayıp kasanın üstüne kendi isimlerini koyarak satış yapmaktadır. Malesef ülkemizde bu yolla bilinçsiz kullanıcı kazıklanmaktadır. Firmalar makul servis payı yerine korkunç karlar koyarak satış yapmakta, kimi zaman kendi kendimize topladığımız sistemle firmanın satış fiyatı arasında inanılmaz farklar bulunmaktadır. Hazır PC'lerde görünen bir başka dezavantajda Kasanın içi açıldığında verdikleri servis garantisini devre dışı bırakmalarıdır. Buda en ufak bir upgrade yada kasa içi işlem için servis yolunun gözükmesi (mesela basit bir ram ilavesi) demektir. Hatta kimi zaman bu servis için ekstra ücret bile talep edebilmektedirler. Oysa hazır Pc ile toplama pc arasında donanım farkı olmadığı için garanti olarak ta bir fark bulunmamaktadır. Sonuçta her donanımın kendi garanti süresi vardır (Büyük çoğunluğu 2yıl).
Hazır Pc'ler ile ilgili bir başka rahatsız edici durum da konfügrasyonların özensiz hazırlanması, çoğu zaman elde kalan parçaların eritilmesi amaçlı, dengesiz konfügrasyonlar sunulmasıdır.
Tüm bu sebeplerden dolayı hazır Pc'ler ülkemizde genellikle bilinçsiz kullanıcıya hitap eden konfügrasyonlar olmaktan öteye geçememektedir. Umuyoruz ki firmalar yakın gelecekte bu kazıklama anlayışından vaz geçerek uygun fiyata çeşitli konfügrasyonlar sunar. Ancak mevcut durum malesef iç açıcı değil. [color=#cc0000]6- İnternet Alışverişi:
Günümüzde istanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirler dışındaki bir çok ilimizde malesef istenilen her donanım parçası bulunmamakta, bulunsa bile bazen fiyatları kabul edilemeyecek kadar pahalı olmaktadır. Bu durumda tüketici için en uygun yol, istediği donanım parçalarını internet üzerinden sipariş etmektir. İnternetten sipariş verecekseniz firmanın güvenilirliğine, satış sonrası desteğine dikkat ediniz. Birden çok siteden toplanan sistemlerin kargolarının karı kediye yükletmemesine dikkat edin. Tercihen tek siteden toplayın.
Bütçeniz kısıtlıysa (hatta yeterliyse bile) ikinci el parçayıda göz önünde bulundurunuz. Birçok teknoloji fanatiği kullandıkları (Ben dahil ) donanım bileşenlerini güncel tutmak adına sık sık upgrade yapar. Bu bütçe sıkıntısı çekenler için oldukça cazip imkanlar sunar. İkinci el parça alırken fatura ve garanti durumunu dikkate almayı unutmayınız. 7- Çevre Donanım:
Çevre Donanım, temel konfügrasyon dışında kalan donanım parçalarının genel ismidir. Bunlar genel olarak, hoperlör sistemleri, printerlar, TV kartları, webcamler, modemler, Kesintisiz güç kaynakları(UPS) monitörlerdir. Her birinin özellikleri hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir (bunun için forumumuzun ilgili bölümlerini incelemeniz, sizi çok daha iyi sonuçlara götürecektir). Mesela monitör alırken bağlantılar, panel, parlaklık, ekran kartınızın monitörünüzün doğal çözünürlüğünü destekleyip desteklemediği, tazelenme süresi, gölgelenme yapıp yapmadığı önemli unsurlarken, printerlarda ucuz ve kolay kartuş yada toner dolumu, fotoğraf kalitesi, scannerın tarama kalitesi, baskı hızı, gibi unsurlar ön plana çıkmaktadır.
Mümkün olduğu kadar uzun ömürlü çevre donanımlarını daha iyi ürünlerden seçiniz çünkü bunlar sizi 5-10 sene arası götürebilecek parçalardır. 8- Sabit Diskler (HDD- Hard Disk):
Günümüz teknolojisinde Hard disklerin PC donanımındaki en zayıf halka olduğunu unutmayın. Eğer oyun oynuyorsanız yada büyük boyutlu dosyalarla uğraşıyorsanız, HDD Tercihinizi (bütçenize uygunsa) RAID 0 yapacak şekilde yapın (Tabii bunun için raid destekli bir anakarta ihtiyacınız var) Eğer arşiviniz varsa onlar içinde büyük kapasiteli bir Depo Hard disk alabilirsiniz. HDD'lerde dikkat edilecek iki özellik ise okuma yazma hızı ve sessizliğidir. Bu konuda güncel bilgi edinmek için forumun ilgili kısmını takip etmeniz yerinde olacaktır. 9- Güç K[u]aynağı (PSU):
Power Supply Unit (PSU=Güç kaynağı) bütün sisteminizi besleyen ünitedir. Binlerce YTL'lik sisteminizi ne olduğu belli olmayan PSUlara emanet etmeyin ve kaliteli PSU kullanın. Eğer OC yapacaksanız kesinlikle güvenilir bir PSU'ya ihtiyacınız olacaktır. 10-İşlemci Soğutucu (CPU Cooler):
Over Clock yapacaksanız işlemcinin ısınma değerlerini mutlaka araştırınız (Forumun CPU kısmından) Eğer tercih ettiğiniz işlemci fazla ısınıyorsa stok fan yerine daha güçlü bir CPU Cooler almanız gerekebilir 11- Ekran Kartı (VGA):
Ekran kartınızı seçerken işlemciyle darboğaz oluşturmamasına dikkat edin. Eğer çok güçlü bir ekran kartını zayıf bir işlemcide kullanırsanız darboğaza düşmeniz kaçınılmaz olur. Bu da ödediğiniz paranın performansını alamamanız anlamına gelir. Saniye başına düşen kare miktarı sizin oyundan alacağınız keyfi belirler. Ancak belirli bir orandan sonra göz bunu algılamayacaktır (40fps). Oyun amaçlı ekran kartı alırken diğer bir dikkat etmeniz gereken nokta monitörünüz. Eğer 17 inch (dolayısıyla düşünük çözünürlük oranı) bir monitörünüz varsa daha az kuvvetli bir ekran kartı size yetecektir. Monitörler büyüdükçe ekran kartlarının da daha kuvvetli olması gerekmektedir keyifli oyun oynayabilmek için. 12- Ram:
Ram de sadece frekans değil gecikme süreleri de önemlidir. Ram seçiminizde OC yapıp yapmayacağınız da diğer bir belirleyicidir. Eğer OC yapmayacaksanız çok pahalı Ramler tercih etmeyin. OC yapacaklarda yüksek freakanslı pahalı ramler yerine düşük frekanslı ama iyi OC olan ramleri tercih edebilir. 13- Anakart (Mobo= Main Board):
Anakart seçimlerinizde de dikkatli olmanız gerekir. Anakart üreticileri ekledikleri küçük özelliklere büyük fiyat farkları koyarak ürün yelpazesi hazırlar. Siz kullanacağınız özelliklere göre seçiminizi yaparsanız zarar etmezsiniz. Örneğin 2 ekran kartı takıp crossfire yada
Sli yapmayacaksanız, Sli anakart yada x16 x 2 bir anakart sizin için anlamsız para israfı olacaktır. Eğer İntel işlemci kullanıyor ve overclock yapmıyorsanız ve stabilite en önemli unsursa İntel'in kendi anakartlarını dikkate alınız 14- Kasa:
Kasa seçerken kasa içinin ferah ve diğer donanım parçalarınızın sığacağı şekilde dizayn edildiğinden emin olun. Kasa havalandırması önemlidir ve burada kasanın dizaynı önem kazanır. Yer problemi olmayanlar big tower kasalara yönelip ferah bir kasa içi ortam yaratabilir. Kasayla ilgili diğer bir husus da Psu'lu olup olmamasıdır. Günümüzde ekran kartları ve işlemcilerin gelişmesi ve hız aşırtmanın kolaylaşmasıyla ihtiyaç duyulan güç miktarları yükselmiştir. Bu bazı sağlam kasa üretici markalarının PSU'suz kasalar üretmesine sebep olmuştur. Fakat bu psu için ekstra bütçe gerektirecektir. Oluşturacağınız sistemin tahmini güç harcamasını hesaplayan siteler size ne kadarlık bir güç kaynağının yeteceği konusunda fikir verecektir. Eğer 450w sınırın altında güç harcayan bir sistem oluşturduysanız kolayca PSU'lu ve kaliteli bir kasa bulma şansına sahipsiniz. 450w üstü sistemlerdeyse şimdilik mecburen ekstra psu ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. | |
| | | Kadıköylü 1 Yıldızlı Üye
Mesaj Sayısı : 36 Yaş : 33 Nereden : İstanbul İş/Hobiler : Bilgisayar Lâkap : Kadıköylü Kayıt tarihi : 14/09/08
| Konu: Geri: YENİ BİR SİSTEM TOPLARKEN ŞUNLARI UNUTMAYIN Çarş. Ekim 08, 2008 11:16 am | |
| Teşekkürler Barış.B... Çok güzel bir paylaşım. Gerçekten, bilgilerimi daha derli toplu bir şekle sokmama yaradı. | |
| | | SelenX 3 Yıldızlı Üye
Mesaj Sayısı : 110 Yaş : 34 Nereden : İstanbul İş/Hobiler : Öğrenciyim, +Müzik, dans Kayıt tarihi : 16/09/08
| Konu: Geri: YENİ BİR SİSTEM TOPLARKEN ŞUNLARI UNUTMAYIN Çarş. Ekim 08, 2008 4:04 pm | |
| Bu yararlı paylaşım için, çok teşekkürler... . | |
| | | | YENİ BİR SİSTEM TOPLARKEN ŞUNLARI UNUTMAYIN | |
|
Similar topics | |
|
Similar topics | |
| |
| Bu forumun müsaadesi var: | Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
| |
| |
|
En son konular | » Felâtun Bey ve Râkım Efendi - Kitap ÖzetiPaz Ocak 02, 2011 7:43 pm tarafından 72batman » Ah şu aptal sarışınlarPtsi Şub. 09, 2009 5:37 pm tarafından SelenX » Google'da En Çok Aranan KelimelerÇarş. Şub. 04, 2009 5:01 am tarafından SelenX » Crysis oyunundan bir fotoğrafCuma Ara. 19, 2008 4:23 pm tarafından Barış.B» Kurban Bayramı - YineC.tesi Ara. 06, 2008 12:43 am tarafından Barış.B» Crysis Warhead - İncelemePtsi Kas. 17, 2008 12:49 am tarafından Barış.B» Oyundaki Rezalet... -Assasin's Creed-Paz Kas. 16, 2008 11:58 pm tarafından Barış.B» Kurban Bayramı Karikatürleri -4Cuma Kas. 14, 2008 3:19 pm tarafından SelenX » Kurban Bayramı Karikatürleri -3Cuma Kas. 14, 2008 2:56 pm tarafından SelenX » Kurban Bayramı Karikatürleri -2Cuma Kas. 14, 2008 2:46 pm tarafından SelenX |
Istatistikler | Toplam 37 kayıtlı kullanıcımız var Son kaydolan kullanıcımız: zuhalbrn
Kullanıcılarımız toplam 343 mesaj attılar bunda 233 konu
|
|